04 juli 2020

Verzekering gewaarborgd inkomen: zekerheid bij arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen én werknemers

Minder dan 20% van de werknemers in de privésector heeft een verzekering gewaarborgd inkomen, zo staat te lezen in Trends magazine nr. 17. Het gewaarborgd inkomen overbrugt de kloof tussen de ziekte-uitkering en uw laatste loon. De verzekering gewaarborgd inkomen is even belangrijk als een hospitalisatieverzekering, zowel voor zelfstandigen als werknemers. Een woordje uitleg.

“Een op de twee werkende Belgen wordt vroeg of laat geconfronteerd met een arbeidsongeschiktheid van langer dan een maand”, vertelt Evelyne Lauwers in het artikel van Trends. Het aantal mensen dat tussen een maand en een jaar afwezig is door ziekte, blijft de afgelopen jaren stijgen. Dat, gecombineerd met de verhoogde pensioenleeftijd, maakt een verzekering gewaarborgd inkomen nog belangrijker. Want hoe langer je werkt, hoe meer kans op arbeidsongeschiktheid met een lager inkomen als gevolg.

Voor zelfstandigen

Zelfstandigen krijgen pas na twee weken arbeidsongeschiktheid een dagelijkse tussenkomst van hun ziekenfonds. Die komt vaak uit op minder dan €900 bruto per maand. Een verzekering gewaarborgd inkomen is voor u als zelfstandige dus onmisbaar en vult dit bedrag aan. Zo kan u uw levensstandaard beter aanhouden. Zeker voor jonge zelfstandigen is zo’n verzekering prioritair. Zij starten hier best mee vanaf het begin van hun carrière. Want hoe eerder u start, hoe minder duur de verzekering is.

Voor uw werknemers

“Een verzekering gewaarborgd inkomen is enkel belangrijk voor bedrijfsleiders en zelfstandigen.” Een foute vooronderstelling, want ook voor werknemers die een groot deel van hun loon verliezen bij arbeidsongeschiktheid, is het meer dan interessant. Denk aan basislonen die aangevuld worden met premies voor nacht- en weekendwerk. Bij arbeidsongeschiktheid wordt de uitkering berekend op basis van het basisloon. Het resultaat: een grotere loonval. Ook andere bonussen, dertiende maand, extralegale voordelen, vallen meestal weg.

Wanneer u een maand arbeidsongeschikt bent, behoudt u als werknemers een groot deel van uw loon. Vanaf de tweede maand krijg u nog maar 60%. Bent u langer dan een jaar afwezig, dan zakt die uitkering zelfs tot 40% van uw oorspronkelijk loon. Bij arbeidsongeschiktheid langer dan een jaar, wordt er verschil gemaakt tussen alleenstaanden of gezinnen. Bij gezinnen wordt rekening gehouden met het feit of u de enige broodwinner bent, of dat uw gezin twee inkomens telt.

Slechts 17% van de werknemers in de privésector zou een verzekering gewaarborgd inkomen hebben via zijn werkgever, volgens onderzoek van professor Xavier Baeten van Vlerick Business School en AG Insurance. U kan ook zelf een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten, maar de voorwaarden zijn vaak voordeliger als dat via de werkgever loopt.

Verzekering gewaarborgd inkomen: relevant voor iedereen

Volgens Assuralia hebben slecht 665.000 Belgen een verzekering gewaarborgd inkomen. Dat is opvallend weinig, vergeleken met de 5,5 miljoen Belgen met een hospitalisatieverzekering. Voor bedrijven ligt de kost van een verzekering gewaarborgd inkomen thans niet per se hoger dan een hospitalisatieverzekering.

Bovendien is er heel wat maatwerk mogelijk. Verschillende formules, verschillende maandelijkse rentes, een basisdekking… Wij kijken graag met u naar de meest geknipte formule voor u, maar ook voor uw werknemers.

Het is een ingewikkeld kluwen, dat begrijpen we maar al te goed. Heeft u dus nog vragen of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet en contacteer ons gerust. Wij vinden ongetwijfeld een antwoord op al uw vragen.